fredag 5. juni 2015

Korg 2015


Årets Korg 2015 ble avholdt på Høgskolen i Oslo & Akershus denne gang 1-2 juni. Temaet for årets konferanse var «Menneske og maskin». Fra UBA deltok en flott og entusiastiske gjeng bestående av Line, Pål og Roger.


Første dag av konferansen var det fokus på den og historiske delen av kunnskapsorganisasjon, gjort av mennesker med ekspertkunnskap. I forbindelse med 75 års jubileet for statens bibliotekskole, fikk vi en historisk gjennomgang av skolens historie fra en etatskole til ISchool.  Deretter fikk vi et innblikk i hvilke forskningsprosjekt som PHD kandidatene ved utdanningen arbeider med for tiden. Virkelig moro var foredraget om den berømte og beryktete «Klesoppgavens» vekst og fall. Klesoppgaven går nå av med pensjon som pedagogiske virkemiddel for bibliotekarstudentene etter 40 år!


Alex Wright holdt deretter et spennende foredrag om visjoner og arbeid med å organisere verdenskunnskapen i et historisk perspektiv og arbeidet til enkeltperson, som blant annet ukjente pionerer som Paul Otlet og hans omgangskrets. Wright problematiserte også dagens kunnskapunivers, blant annet med at store deler av internett nå eies og styres av få store korporasjoner.

 Som vanlig strømmet vi opp 6 etasjer for å stå i kø for den tradisjonelle «KORG lunsjen»
Dagens siste foredrag handlet om Web-Dewey. Tjenesten lanseres 15. september.
Etter en heftig dag med både spennende og krevende foredrag dro vi ut og spiste på Lemongrass. Alt i alt en god første dag!

Andre dag var fokusert på maskinell kunnskapsorganisering og automatisering
Dagen starter med en kanon innenfor for Teknologi vitenskapen David Weinberger. Hans budskap var at nettets og fremtidens kunnskaporganisering vil bli styret av det han kaller «rotete metadata» og ikke lengere strukturerte data (katalogdata). Blant annet ved å vise til internetts uforutsigbare og eksplosive utvikling. Manuell strukturering av denne kunnskapen er kvantitativt ikke mulig så fremtiden må automatiseres (med menneskelig redaktør)
David Weinberger om hvordan fremtiden fungerer!

Kim Tallerås og Nils Pharo etterfulgte Weinberger med et mer bibliotekfokusert foredrag om bruk av anbefalingsystemer i gjenfinning

Etter dagens tradisjonelle «KORG LUNSJ» fikk vi høre om to pågående prosjekter henholdsvis på NTNU og UiO. På NTNU arbeidet de med å legge semantiske metadata på nyhetssaker. Disse metadataene brukes til å personalisere nyhetsstrømmen i eksempelvis en nettavis.
På UiO forsket det på hvordan folk brukte musikkstrømmetjenster med fokus på WIMP.

Konferansen endte med kake, kaffe og en heftig regnskyll før vi kom oss på toget hjem. KORG 2015 var lærerikt og fremtidsrettet vi gleder oss allerede til neste gang!

Her kan du se hele programmet og powerpointer fra konferansen.

På vei hjemover 


​ 

1 kommentar:

anne-åse sa...

Fint referat for oss som ikke var til stede, og ikke fikk sett så mye live.

 
z"); pageTracker._trackPageview();