fredag 17. juni 2011

Openbare Bibliotheek van Amsterdam


Openbare Bibliotheek van Amsterdam (folkebiblioteket) kalles bare OBA. Tirsdag 6. juni, mellom klokken 14 og 16, besøkte UBAs ansatte vi denne mye omtalte bygningen. Før omvisningen, presenterte bibliotekdirektør Hans van Velzen biblioteket.

OBA har 120 ansatte som jobber i tre skift. Åpningstidene er 10-22 alle ukedager. I tillegg til hovedbiblioteket er det 27 filialer. I tillegg er det naturligvis lånesamarbeid med andre biblioteker i landet.

OBA (hovedbiblioteket) åpnet i nye lokaler i 2007, etter en ti år lang politisk prosess. Tiden var overmoden for nye lokaler. På det forrige stedet var det ikke lagt til rette for arrangementer. Bygningen har ti etasjer, hvorav syv er åpne for publikum. I syvende finner man en restaurant og en åpen balkong med nydelig utsikt over byen. Bygningen rommer også et teater og et koferanserom. Der finnes studiekamre, stillesone, multimedia-avdeling med blant annet spillmaskiner og store samlinger cder og dvder.

Bygningen er svært lys og luftig, men likevel, hvis jeg forsto omviseren rett, er den en av få miljøsertifiserte bygninger i Europa.

I alt er det 28 500 kvm og 1200 sitteplasser – halvparten ved datamaskiner. Det ligger muligheter for stikkontakter på kryss og tvers i gulvene hvis de ønsker å bygge om.

Siden 2007 har OBA doblet antallet besøkende. Anslag viser at det er 3000 studenter som legger arbeidsdagen til OBA, men kun 5 % av dem som låner. Hovedbiblioteket har for det meste voksne lånere. For de andre filialene er omtrent halvparten barn og unge. Gratisprinsippet praktiseres ikke. Personer over 18 år må hvert år betale 27, 50 euro (fra 2012 30 euro). De kan maksimum låne ti dokumenter per gang. Utlån og innlevering er automatisert. Det er veiledningsskranker i alle etasjer.

Amsterdam er den byen i verden med flest nasjonaliteter (178). Likevel er det en tendens i samlingsutviklingen at man reduserer dokumenter på andre språk. OBA har i alt 3000 tidsskrifter og aviser.

Et lekkert og romslig bibliotek med mange flotte og moderne tilbud, synes jeg.

Kilder: http://en.wikipedia.org/wiki/Openbare_Bibliotheek_Amsterdam [2011-06-15]Ingen kommentarer:

 
z"); pageTracker._trackPageview();