tirsdag 21. juni 2011

Universitetsbiblioteket i Amsterdam - SpesialsamlingeneUniversitetsbibliotekets spesialsamlinger holder til i Oude Tuftmarkt i nyrestaurerte lokaler.
Til tross for en svært travel dag for personalet med åpning av bokhandel og spesialutstillinger om ettermiddagen, ble vi mottatt med te/kaffe og kjeks i museumskaféen hvor direktør S.C.G.T. Scholten gav oss en interessant innføring i samlingene og bygningene vi befant oss i.

De unike spesialsamlingene er bygd opp siden 1578 ved kjøp, gaver og lån, og omfatter manuskript, kart-, atlas-, trykk-, og fotosamlinger, foruten trykte bokutgivelser fra før 1850 og særskilt verdifulle nyere utgivelser.

Med innlagte stopp i kartsamlingen og samlingen for jødisk og hebraisk litteratur, ble vi via mange trapper og avsatser vist rundt i lokalene.
Kartsamlingen gir en historisk oversikt over fagområdene kartografi og historisk geografi. De gamle kartbladene med sin detaljrikdom og sine vakre farger fanget absolutt interesse, og med klenodier som Blaeus 1600-talls atlas forstår man at det her oppbevares verdier som forsvarer lagring i spesiallagede brannsikre og støtsikre esker, skreddersydd det enkelte dokument.

(Sammenleggbar globus til reisen)

Biblioteca Rosenthaliana er en av de største samlinger jødisk og hebraisk litteratur i Europa. Samlingen fokuserer på jødisk historie og kultur i Nederland og Tyskland fra 1600-tallet til i dag, samt jødisk bokhistorie.Samlingene er ikke til utlån og kan bare brukes på bibliotekets egne leseværelser. Hvert leseværelse har en referansesamling hvor bibliotekar gir søkehjelp og veiledning. Mye av materialet er nå digitalisert og tilgjengelig online.

Tekst Karin-Grete


Bilder Anne-Åse

Ingen kommentarer:

 
z"); pageTracker._trackPageview();