onsdag 13. februar 2013

Satsing på e-bøker i sør?

Vi er mange som venta lenge på den norske e-boka. Først i etterkant av at iPad og andre nettbrett kom på markedet rundt 2009, begynte enkelte forlag å tilby e-bøker i sine nettbutikker (F eks Cappelen Damm på Digitalbok. no og Gyldendal med butikken og appen Ark). Nasjonalbiblioteket har skannet inn eldre bøker og lagt dem ut på Bokhylla.no som kan leses i en nettleser, men tilbyr foreløpig ingen app.

Ønsker man å låne relativt nyutgitte norske e-bøker må man bla opp. Det er ennå ikke mulig å låne e-bøker ved norske bibliotek (men noen får unntak). Nå ser det ut til at ett av disse unntakene kan bli Kristiansand folkebibliotek som i år blir med i Norsk Kulturfonds e-boksatsing. Oppstart av utlån av e-bøker blir nok ikke før om flere måneder, men man er på vei. Et annet sørlandsk initiativ er Vest- og Aust- Agder Fylkesbibliotek som har invitert med seg aktører fra fag- og folkebibliotek i prosessen med å opprette en e-bokportal til bruk i sørlandske bibliotek. Fredag 1. februar deltok jeg på første møte, som representant fra UB. Anbudtekst til aktører i markedet kommer snart. Kari Skibenes leder prosjektet, som går over en treårsperiode. Forhåpentligvis har vi et e-boktilbud til egdene i løpet av ikke alt for lang tid.

Ved Universitetsbiblioteket i Agder tilbyr vi ca 100 000 engelskspråklige e-bøker. Den største aktøren, Ebrary tilbyr også en app man kan laste ned og lese bøker i. Kapitler og bøker og også lastes ned for lesing offline.

Ingen kommentarer:

 
z"); pageTracker._trackPageview();