torsdag 26. mai 2011

Bibliotekdebatt

Plinius-bloggen - (av Tord Høivik, som underviser og forsker ved Høgskolen i Oslo (HiO), avdeling for journalistikk, bibliotek- og informasjonsfag og undervis) er kanskje Norges beste bibliotekblogg? I går kom Plinius med svar på Vetle Lid Larsen påstand om at "Bibliotekene er i krise! i bloggposten "Liflig debatt". Nå er det kanskje folkebibliotekene som diskuteres i første hånd, men det kan ha interesse også for oss i UH-sektoren. Plinius mener at Larsen ikke vet "noe særlig om bibliotek. Han viser det ved måten å skrive på. Men han viser hvor vinden blåser. Og han er bedre i denne runden enn i forrige. I neste runde kan han kanskje ta hensyn til disse faktorene:
  1. Halvparten av alle bibliotekbesøk dreier seg ikke om å låne bøker.
  2. Bibliotekarer flest er glad i romaner. De dyttes i andre retninger av brukerne.
  3. Det er ikke fiksjonslitteraturen som er mest utsatt – det er faglitteraturen. Utlånet av fagbøker stuper – på grunn av nettet.
  4. Folkebibliotekene er etterspørselsstyrt. I dagens verden er de nødt til å spille på lag med brukerne.
  5. Kommunene vurderer utlåns- og besøkstall. Det må også biblioteksjefene gjøre.
  6. Aviskrok, hotspot og publikums-PC -  med kaffe og wienerbrød – er en fornuftig tilpassing til dagens marked.
  7. Kommuner over hele Norge investerer i kulturelle supermarkeder – med bibliotek som en selvsagt komponent
  8. Når det gjelder teori, ligger Deichmans strategiplan på linje med alt jeg leser fra Europa og USA. 
Les mer på Plinius.

torsdag 19. mai 2011

Beat for øyne og ører!

UB har en unik amerikansk boksamling, Ro-samlingen. En del av samlingen består av amerikansk beatlitteratur, og bøker om beatmiljøet i San Francisco i årene etter krigen. Samlingen kom til da førsteamanuensis Sigmund Ro i 1993 ble ansatt ved engelsk institutt ved daværende HiA, så Wenneslandsamlingen, og ble inspirert til å forske på og holde kurs i beatstudier.
I fjor kom Sigmund Ro ut med boka: Rebeller i paradis - Den amerkanske beatlitteraturen 1945-1965 som er skrevet for "lesere som er nysgjerrige på amerkansk beatlitteratur og dens bakgrunn uten å ha spesielle forkunnskaper om emnet". Ro skriver detaljert, men likevel på en svært lesbar måte, om tiden beatkulturen ble til i, og om de viktigste forfatterskapene. Et godt grep er at Ro tar utgangspunkt i ett verk fra hver forfatter og skriver om tilblivelse, resepsjon og påvirkning på andre kunstnere og samfunnet rundt. Svært mange av bøkene er blitt store klassikere i Amerikansk litteratur, som Allen Ginsbergs Howl, Jack Kerouacs On the road, og William S. Burroughs Naked Lunch. Anbefaler boka på det varmeste!

Are minnet meg om at Beat-forfatterne mente lyrikk ikke bare skulle leses, men høres og oppleves på cafeer og utesteder. Sigmund Ro skriver i boka Rebeller i Paradis at Beat-forfatterne var inspirert av Kenneth Rexroth "som allerede i 1920-årene hadde eksperimentert med lyrikk i jazzakkompagnement" (Ro, 2010:191). Målet var å gjøre lyrikken mer folkelig og tilgjengelig. Jazzen, med sine improvisasjoner og soloteknikker lå på mange måter "tett opp til den moderne poesiens frie vers. I et slikt møte mellom ord og musikk lå muligheten til å erobre et nytt publikum for diktkunsten" (ibid).

Are har kjøpt inn innspillinger med bl a Allen Ginsberg, Jack Kerouac og Lawrence Ferlinghetti
til UB. Se lenker for plassering og lån!

tirsdag 17. mai 2011

Kurs i registrering av nettressurser, BIBSYS. Oslo


Siste kurs i registrering av nettressurser som BIBSYS arrangerer er over. Vi som deltok synes vi hadde godt utbytte av kurset. PDF-ene finnes på fronter.
Har dere nettlenker dere vil ha hjelp til å koble opp så ta kontakt. Vi trenger trening for ikke å glemme nye kunster.
Vi lærte også noe som kan være greit å vite for alle: ask, - det høres så enkelt ut, men denne kommandoen bringer deg fra en post i BIBSYS blåskjerm direkte til samme post i BIBSYS Ask.
Kursdeltakerne fra UBA var Pål, Karin-Grete, Vigdis, Ragnhild Kristine og Anne-Åse

mandag 16. mai 2011

IKT med tanke på framtida

5. mai var det tid for ny Læringsarena 2020-konferanse, denne gang var temaet IKT med tanke på framtida. UBs Lesebrettprosjekt var ett av ni prosjekter som ble presentert, her er Lesebrettforedraget som film og powerpoint. Studentene Øyvind Berdal og Hilde Vad Fjelberg fortalte om sine erfaringer med pensum på lesebrett.

E-bokkonferanse

Lille Lungegårdsvann og Bergen Bibliotek
Bergen viste seg fra sin beste side da Arthur og jeg var på E-bokkonferansen Fra p-bøker via e-bøker til i-bøker? mandag 10. mai, sol fra skyfri himmel og 22 grader og mange sommerglade bergensere. Konferansen var selvfølgelig innendørs, heldigvis med interessante foredrag. (Presentasjoner legges ut på konferansenettstedet). Bildene er tatt med iPhone-appen Hipstamatic. Flere bilder her.
Konferansen skulle "fokusere på de ulike utfordringene man møter når e-bøker introduseres for fullt i høyere utdanning i Norge" og arrangementet belyste utfordringene fra flere vinkler; bibliotekaren, foreleggeren, fagbokforfatteren, læreren, forskeren - alle hadde ulike perspektiver på e-bøker i Akademia. E-bøker er ikke noe nytt ved norske UH-bibliotek, men leseplatene (som iPad og Kindle) har gjort e-bøkene mer aktuelle og lesebare. Program og våre kommentarer på Lesebrettbloggen.

tirsdag 3. mai 2011

Duften av bok

Morgenbladet og The indipendent melder at den bokelskende moteskaperen Karl Lagerfeld planelgger en ny parfyme med duft av gamle bøker, Paper Passion.
Endelig kan den deilige duften fra Magasin 1 og 2 tas med hjem! Noe vi kan spraye de blå UB-t-skjortene med?

Foto:Creative Commons

Økt andel norsk pensumlitteratur

En fersk rapport fra NIFU viser at fra 2000 til 2010 steg prosentandelen norsk pensumlitteratur samlet sett for de fagene og studietilbudene som ble undersøkt. Ler nyhetssakt fra NIFU

Pensum på iPad

I en ny undersøkelse fra Læringssenteret ved Høgskolen i Oslo sier studenter som har testet ut pensum på iPad at nettbrettet egner seg best til artikkellesing, men ikke lengre tekster. Masterstudentene savner også bedre noteringsfunksjoner. Les om resultatene av undersøkelsen her.
Ved Universitetet i Agder har 20 masterstudenter i samfunnskommunikasjon lest og arbeidet med pensum på iPad denne våren. Studentene svarer på en spørreundersøkelse etter eksamen, og resultatene vil bli publisert i juni.

Myter om informasjonssamfunnet

Bloggen Ubetinget skriver at Kulturhistorikeren Robert Darnton, som er leder av Harvard University Library nylig har publisert artikkelen “5 myths about the ‘information age’”. I artikkelen imøtegår han fem myter omkring “the nature of the so-called information age” som han mener skaper “false consciousness”. Les de fem mytene på Ubtingets bloggpost: Informasjonsalderen: myter og falsk bevissthet.



.
 
z"); pageTracker._trackPageview();