torsdag 18. oktober 2012

FTRB i Bergen

Torsdag og freda denne uken er jeg i Bergen på nettverksmøte i Forum for Teologiske og Religionsfaglige Bibliotek (FTRB). I da gjester vi UBB og har sett på spesialsamlingen og Strindbergutstillingen. I tillegg har det vært foredrag om religion i samtiden, Søk&Skriv og opphavsrett. I morgen venter NLA.

fredag 5. oktober 2012

Lenking til Kildekompasset

Kildekompasset lenkes stadig opp til flere nettsider og det er gøy. Men vi må innrømme at det er litt ekstra stas når de virkelig store innen sitt felt lenker til oss. Som for eksempel at Patentstyret deler siden om opphavsrett på sin facebookside. Her har Siv gjort en kjempejobb med å samle og forfatte stoff og lenker til opphavsrett.


torsdag 4. oktober 2012

#emtacl12 referat

Bildet er fra foredraget om "Bartebuss" modifisert med Fotorus


Ewelina, Arthur, Tord og jeg deltok på emtacl 12 i Trondheim 1.-3. oktober. Det var innholdsrike dager med tett og interessant program.

Det ble twitret jevnt over hele konferansen og jeg har selv brukt Twitter som notatblokk. Det var veldig nyttig da jeg noterte og fant lenker under foredraget samtidig som jeg observerte hva som skjedde rundt meg med hashtagen #emtacl12. Se også denne illustrasjonen over twitringen på konferansen. Scroll litt ut og inn. Utrolig stilig!

Første keynote var Herbert van de Sompel som snakket om problemet rundt at internett tilsynelatende er tidsuavhengig. Vi ser på det som positivt at informasjonen på internett alltid er oppdatert, men bekymrer oss sjelden for det som ikke arkiveres og at endringer ikke kan spores tilbake. Memento er en tjeneste som forsøker å rette opp i dette. Her gjøres eldre versjoner tilgjengelige og de settes i forbindelse med nyere og eldre versjoner av samme side.
Presentasjonen finnes her.

Karen Coyle, dagens andre keynote snakket om hvordan vi organiserer samlinger og at vi kanskje burde tenke annerledes. Noen steder har brukere sluppet til som "katalog-bidragsytere"og dette er raskt voksende "bibliotek". Vi bibliotekarer er ofte opptatt av katalogiseringsregler for for eksempel alfabetisering. Men er dette nødvendig for brukerne? Coyle sier at alfabetisk rekkefølge ikke er meningsbærende, men en språklig tilfeldighet. Coyle mener at det er viktig at metadata og emneord er meningsbærende slik at brukeren finner lettest mulig frem til det, og ikke nødvendigvis at alle reglene til katalogisering er fulgt.
Presentasjonen har jeg ikke funnet enda, men det var et veldig interessant foredrag, så forhåpentligvis legges det ut. Tittelen var "Think different".

En av parallellsesjonene jeg fulgte var med Guus van den Brekel som snakket om promotering og markedsføring av intitusjonens forskning. Han benyttet en Wordpress-blogg med en plug-in som automatisk lastet inn nye publikasjoner fra institusjonens ansatte som et nytt innlegg. Dette var tidsbesparende, og en god måte å fremme forskningen på da blogger kommer høyt opp på Google-søk.

Presentasjonen finnes her.

Et annet innlegg som kort må nevnes var Krista Godfrey som snakket om QR-koder i fagbibliotek. Hun hadde mange og gode eksempler på hvordan QR-koder kan brukes for å promotere e-tjenester (f.eks. en "dummy-bok" på hylla med QR-kode lenket til e-boka) og hadde også praktiske tips til hvordan man bygger opp en god QR-kode, størrelse og plassering.

Presentasjonen finnes her.

Siste keynote var Brian Kelly som snakket om bibliotekenes fremtid. Han oppfordret publikum til å sende papirfly i salen for å belyse problemet med at selv om man sender noe ut i verden kan innholdet allikevel være skjult. Kelly blogger også på UK Web Focus.

Presentasjonen finnes her.

Alle foredragene fortjener et eget referat, men det hadde blitt et altfor langt innlegg. Se konferansens egen side for mer informasjon og program.  Se også Twitter og søk på hashtag #emtacl2.


Siste bidrag fra Oslo

Astrup Fernley museet på Tjuvholmen.
Bilde nr 1: bygningene i osp og glass. Utrolig vakre farger der ytterst mot sjøen. Glasstak har sine utfordringer også på dette bygget. To arbeidere med fullt klatreutstyr bevegde seg rundt og foretok vedlikeholdsoppgaver i høyden. Bilde nr 3: skulpturparken med mange fine former. Jeg likte de to store øynene best. Bilde nr 2: Hunder er hjertelig velkomne i parken, men de må ha med sine dresserte eiere.

onsdag 3. oktober 2012

Høstferiedag nr 3

Fremdeles i Oslo. Regn, regn, regn. Lunsj på BI Nydalen. Fikk en liten omvisning i nye kontorlokaler og sett skiftet av arealer for grupperom og leseplasser. Alle betjente skranker på en etasje. Dette fungerte fint.

Emtacl

Sosiale kvelder med pizza og ikke tarm kylling (hva nå enn det er) besøk på Rockheim, erkebispegården og fantastiske frokoster og festmiddag er blant høydepunktene sosialt. I dag er det siste dag og vi begynner å bli mettet både i mage og hode. Veldig bra konferanse. Faglig referat følger senere :)
På erkebiskopgården
Rockheim
Pizza!
Tarm kylling..?
Desperat forsøk på å finne Kristiansandsband på Rockheim

En flyktning krysser sitt spor

Her har Tord bodd i sin barndom. Vi fikk nesten se fødestedet også, men bare på avstand.

tirsdag 2. oktober 2012

Høstferiedag nr 2.

Fremdeles i Oslo. Etter en lang dag med husarbeid og matlaging ble det luftetur i ettermiddagssol. Bilde nr 1: utsikt fra Tøyenparken mot byen. Bilde nr 2: Narvesens kontorbygg på Hasle, nå ombygd til flotte leiligheter med fantastisk utsikt.

UBA rules!

Vi følger mange og spennende foredrag i Trondheim! Denne gangen velger jeg å bruke Twitter som notatblokk. Det vil vise seg om det er en så god ide som jeg tror. Fyldigere referat kommer senere. I mellomtiden høster vi ros både for mobilsidene og for fagreferentkonferansen i sommer. Ewelina illustrerer det best på Rockheim!

mandag 1. oktober 2012

Høstferie i Oslo

Ankom Oslo ved middagstider. Sol og mildt i været. Stemningsbilder fra Tøyen legges ved. Ny rapport følger senere.

Forskerblogg ved Stockholms Universitetsbibliotek

UBO-bloggen Ubetinget skriver:

Våre kolleger ved Stockholms Universitetsbibliotek satser – som oss – på økt innsats mot forskerne. Som ledd i det har de nylig tilsatt en forskerkoordinator, Thomas Neidenmark, som bl.a. har etablert bloggen “Forskarbloggen“.

Ta en titt og "gilla" gjerne Stockholms Universitetsbibliotek på Facebook.

Emtacl12

Følg oss live på Twitter #emtacl2
 
z"); pageTracker._trackPageview();