mandag 20. juli 2009

Snart i Peru

Om en uke, mandag 27. juli, drar vi (Erlend og Elise) fra Kjevik. Storbaggasje er sendt, vaksiner er tatt og papirer er ordnet. Vi flyr via Amsterdam til Lima, og lokalfly videre til Arequipa. De første ukene blir brukt på spåkkurs, så starter arbeidet 10. august. Første året skal jeg være lærer for 4 elever og Elise assistent for ei jente med Downs. Da vil vi bo i Juliaca (3825 moh). Andre året skal vi begge sannsynligvis jobbe som lærere i Arequipa (2300 moh). Spennende tider i vente!

Selv om dette er på andre siden av jorda, så har verden så absolutt blitt mindre. For 10 år siden brukte man knapt e-mail, og når vi nå kommer til Peru har vi med oss laptop, tilgang til internett hele døgnet (slik at jeg kan fornye mine lån i bibsys, hehe) og vi ringer gratis til Norge med ip-telefonen vi tar med. Så det skal nok gå greit å bo litt isolert :-) Vi kommer til å blogge på følgende adresse:

http://eliseogerlend.no

Legg gjerne igjen hilsen. Så får dere ha det fint her hjemme. Vi sees om 2 år :-)

fredag 3. juli 2009

Referat fra Nordinfolit 2009















Årets Nordinfolitkonferanse var lagt til Danmark, nærmere bestemt det lille stedet Nymindegab. Nymindagab har en forhistorie som et viktig havnesamfunn - noe som ikke lenger var tydelig å se. På grunn av endringer i naturen har kyststripen beveget seg stadig lengre uover fra bebyggelsen. Et noe forblåst, men allikevel flott sted.





Unge menneskers bruk av sosiale nettverk

To stipendiater fra Aalborg universitet - institut for kommunikation (Thomas Ryberg og Malene Charlotte Hansen) fortalte om sin forskning på unge mennesker og sosiale medier. Siden 2006 har sosiale medier som Facebook virkelig tatt av i Danmark. Mens Facebook er for de voksne, bruker de helt unge en plattform som heter Arto. Dette har sammenheng med at de ikke ønsker å "møte" foreldrene på Facebook. Men i 18-20årsalderen endrer dette seg. De fleste går over til å bruke Facebook og vil aller helst ikke innrømme at de noensinne har brukt Arto. For ungdommene er Arto en måte å "markedsføre" seg selv på og å få bekreftelser på seg selv. De legger ut bilder og høster positive tilbakemeldinger og de har en egen vegg/gjestebok der de bare sparer på de "beste" meldingene fra vennene sine. Diskursen for dette blant jenter har alltid vært kjærlig, men forskningen viser nå at det også er "akseptabelt" for gutter å skrive til hverandre på denne måten.

Onsdag: faglig eskursjon til Medialogi i Esbjerg og vading i Vadehavet

Onsdagens tema var "fremtidens læremiljøer" og vi besøkte Aalborgs avdelinng for teknologi og medialogi i Esbjerg. Her fikk vi se hvordan studenter jobber for å utnytte teknologi og spill til restituering av pasienter med fobier, f.eks. høydeskrekk. De blir da "utsatt" for situasjonen de frykter ved hjelp av 3d-briller og en simulator. Vi fikk demonstrert hvordan dette fungerte ved at vi virituelt sto på toppen av en skyskraper og kikket ned.

Les mer om instituttet her



Etter besøket i Esbjerg bar det videre til Vadehavscentret hvor vi ble ikledd vadebukser og loset rundt av en svært dyktig naturguide. Tidevannet sted raskere enn vanlig og vi fikk virkelig kjenne på strømmen. En flott opplevelse!


















Torsdag: workshop

Torsdagen var workshopdag og vi fikk besøk fra Gesamtkunstwerk som gav oss verktøy for utvikling av ideer. Tanken bak det hele var å løsrive seg fra sitt vanlige tankemønster hvor man spør seg selv om noe og umiddelbart forsøker å finne det riktige svaret. I stedet skulle man stille seg flere spørsmål, uten å forsøke å svare på dem. Denne metoden skal åpne opp og gjøre deg mer bevisst på din egen idé og ting som kan bli problematisk med den. Den skal også gjøre deg mer forberedt for en presentasjon for andre. For å kunne utvikle en god idé er det viktig å være åpen for innspill fra kolleger. Man må forsøke å styre bort i fra den gamle metoden for gjennomføring av idéer, som danskene kaller "mig, mig og mig". Dersom man inkluderer andre i utviklingen av ideer er det større sjanse for at de vil støtte ditt prosjekt. De vil også kunne belyse ting du ikke hadde tenkt på. Dessuten vil prosjektets levetid kunne forlenges ved at flere jobber med det og markesfører det.


Min idé for UBA

For å kunne nå studentene der de er og minne dem på at vi finnes, kan vi opprette en gruppe på Facebook. Dette vil gi muligheter for å markedsføre biblioteket, kontaktinformasjon til de ansatte og man kan legge inn kurstilbud som arrangementer som studentene kan svare på der og da. Man vil også ha mulighet for chat, og man vil kunne legge en "spør biblioteket" inn her ved at studentene sender en melding med sitt spørsmål fra Facebook. Meldingen vil da sendes til vår fellesmail og vi kan svare ved å følge lenken. Dette er ikke særlig annerledes enn systemet vi har nå med "Spør bibliotekt"-knappen. Men dersom studentene ikke bruker UBAs nettsider vil de heller ikke se denne knappen. Derfor kan det være en idé å komme seg inn på en arena de fleste allikevel bruker. Vi vil kunne orientere om Facebook-gruppen på introduksjonskursene i høst eller på andre kurs vi arrangerer.

Noe å tenke på i sommervarmen...?


torsdag 2. juli 2009

Forskningsetisk bibliotek


FBIB tilbyr en mengde ferske tekster om et bredt spektrum for forskningsetiske emner, spesialforfattet av over 50 forskere og forskningsetikere. Det er også diskusjonseksempler, nyheter og artikler fra bladet Forskningsetikk. FBIB utgjør en del av nettsidene til De nasjonale forskningsetiske komiteer og skal primært tjene som hjelp til undervisning i forskningsetikk.

Forskningsetiske bibliotek (FBIB) er en ny, åpen internett-ressurs i forskningsetikk. FBIB er resultatet av en satsing fra De nasjonale etiske komiteer og er virkeliggjort i samarbeid med alle landets syv universiteter.

http://www.etikkom.no/FBIB/
 
z"); pageTracker._trackPageview();