onsdag 9. februar 2011

e-Peer?

Har dere noen innspill/ideer på dette?

Er det er mulig å lese Peer Gynt på Lesebrett? Det er et betimelig spørsmål, dette må sies å være Norges mest kjente litterære verk. Søker man etter "Peer Gynt" som e-bok i katalogen Bibsys Ask, får man mange treff. Det er i hovedsak Nasjonalbiblioteket som har skannet inn og lagt ut på Bokhylla.no, slik at man kan lese verket online (men klikker man på lenkene får man beskjed om tilkoblingsproblemer). Hvis man da går til bokhylla.no kan man søke, men søkemulighetene er få, slik at det ser ut som at man må bla seg gjennom 800-900 treff for å finne frem til riktig bok(?)! Finner imidlertid raskt et oppttykk av Peer Gynt fra 1991.
Man må altså lese stykket online (f eks på en iPad), Bokhylla.no skriver:
Dette verket er en del av Nasjonalbibliotekets digitale satsning Bokhylla.no, og formidles for lesing på skjerm til brukere med norske IP-adresser etter avtale med Kopinor. Det er ikke tillatt å laste ned, kopiere eller videreformidle materialet, uten særskilt tillatelse fra rettighetshaverne. Når verket ikke lenger er opphavsrettslig beskyttet vil Nasjonalbiblioteket klargjøre materialet for nedlasting i pdf-format.

Går man gjennom alle treffene vil man kanskje finne Peer Gynt som en nedlastbar fil som kan leses på visse lesebrett. Når det gjelder Kindle: er det foreløpig den engelske versjonen man må ty til, eller?

ASE: 
Peer, you're lying!
PEER [without stopping].
No, I am not!
ASE
Well then, swear that it is true!

1 kommentar:

Anonym sa...

Denne førsteutgaven, "forlagt av den Gyldendalske boghandel" i 1867, ser ut til å være nedlastbar

http://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2010021912001

Denne utgaven fra 1893 er derimot ikke nedlastbar, noe som er litt rart.

http://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2010042706046

-Det er da ikke muligt? Er prinsen fant?
(Dovregubben, til Peer. )

HL

 
z"); pageTracker._trackPageview();