torsdag 18. april 2013

Bon jour!

 Denne uken er jeg på studietur med masterstudentene i historie i faget "kampen om fortida". Vi har i løpet av noen få dager dekket mange ulike institusjoner og minnesmerker. Hovedpoenget med ekskursjonen er at studentene skal ta stilling til hvordan fortiden og minnene formidles til kommende generasjoner. Onsdag besøkte vi Natzweiler konsentrasjonsleir, som er en utypisk måte å formidle denne delen av historien på. Leiren er bygget en del tid etter de andre, mer typiske leirene og bruker ikke like sterke virkemidler. Fokuset her er å hedre fangenes minne. Derfor brukes det mye tid og penger på å holde arealet rundt pent.

Vi befinner oss i området Alsace, den femte minste regionen i Frankrike. Området har vært skiftende fransk og tysk, og derfor snakkes begge språk her. En lettelse for meg som bare har den gamle skoletysken å støtte meg til. Men det skal sies at man kommer langt med pardon, merci og s'il vous plait, le toilet? Det er lærerike dager hvor jeg ser hvordan studentene jobber med faget sitt og hvordan historiefaget er sammensatt og anhengig av tilgjengelige kilder og fremstilling av disse. Jeg vil absolutt anbefale andre bibliotekarer å delta på studiereiser med studenter!

I dag befinner vi oss i Verdun (med skiftende tilgang på wifi). Mer inngående rapport følger. Dagene er travle og innholdsrike og neste post på programmet er like om hjørnet.

Au revoir!

Ingen kommentarer:

 
z"); pageTracker._trackPageview();