torsdag 23. oktober 2008

Morganbladet har åpnet arkivet


Det opplyser redaktøren i siste lederartikkel. Nå kan man søke i artikkelarkivet på avisens nettsted.

Olav Anders Øvrebø skriver på sin blogg at dette

er en etterlengtet og god nyhet. Så håper jeg det også jobbes med søkefunksjonaliteten etter hvert; nå mangler for eksempel mulighet til å avgrense tidsperiode.

Det finnes også større forbedringspotensial. "Åpent arkiv" er jo en sannhet med visse modifikasjoner; så vidt jeg kan se går arkivet tilbake til ca. 1993, da Truls Lie overtok den på det tidspunkt skinndøde avisen og sørget for nytt liv. Forhåpentligvis blir neste mål å gjøre tilgjengelig resten av avishistorien helt tilbake til starten i 1819?

søndag 19. oktober 2008

Jostein Gaarder til Kristiansand Filosofikafé

Onsdag 29.10 gjester Jostein Gaarder Kristiansand Filosofikafé, og gir et foredrag med tema 
"Vandring gjennom filosofiens historie". Filosofikafeen  holder til på Kick Malt & Mat i Dronningensgate 8 i Kristiansand. Dørene åpnes kl. 1845, og foredragsholderne begynner kl. 1930. Èntre kr. 50.-

Filosofikaféen ble startet i 2001 av Harald Baasland, Marie Føreland og Gunnar Slotta.

illustrasjon: Verdens Gang

Bibliotek til 600 millioner kroner

University of Aberdeen skal bygge nytt bibliotek med en prislapp på  600 millioner norske kroner.  Denne videoen fra arkitektene gir deg en omvisning i et 7 etasjers bygg som sannsynligvis blir et landemerke i Aberdeen. 

Du kan lese mer om prosjeket på prosjektets nettsider

tirsdag 14. oktober 2008

Nytt fra statistisk sentralbyrå

SSB går mot en mer inkluderende og likestilt ordbruk.

Begrepet "innvandrerbefolkningen" forsvinner fra statistikken. Samlebetegnelsen avløses av innvandrere og norskfødte med innvandrer- foreldre.

Dette er et bevisst valg fra SSBs side fordi Norge har blitt et flerkulturelt land med behov for mer presise definisjoner og betegnelser på de utenlandske grupperingene i landet.

Innvandrer er en fellesbetegnelse for alle som har "vandret inn" i Norge. Det gjelder både flyktninger og arbeidere fra f.eks Sverige og Polen. Dette vil erstatte begrepet "førstegenerasjonsinnvandrer".

Begrepet "personer født i Norge av to utenlandsfødte foreldre " blir erstattet med "norskfødte med innvandrer- foreldre"

Kilde: "Hva skal innvandreren hete?" / Minja Tea Dzamarija

Les hele artikkelen her:

- Hilde

mandag 13. oktober 2008

Open Access day 14.oktober


14.oktober er den første internasjonale Open Access day, som markeres internasjonalt. Arthur og jeg har skrevet en artikkel på bibliotekets nettsider om temaet, og dessuten prøvd å løfte frem vårt eget åpne arkiv AURA

I tillegg har vi fått omtale på Aktuelt og øksams nyhetsliste

HL

Utlånsautomat September

Ny utlånsautomat kom på plass på Gimlemoen i sommer, og utlånsstatistikken viser at våre lånere har funnet veien tilbake til denne denne upersonlige (men effektive) ekspederingen.
I september ble totalt 837 dokumenter registrert iflg Bibsys. I underkant av 50 dokumenter ble avvist, muligens pga utydelig strekkode eller at det har vært et tidsskrift.

Vi er snart halveis i oktober, men med litt veiledning skulle vi vel kunne klare å komme opp i 1000 nå i høysesongen?

lørdag 11. oktober 2008

Bokmessa 2008


NBF Vest-Agder arrangerer tur for sine medlemmer til Bokmessa 2008 i Lillestrøm. Avreise fredag 21.november med retur søndagen. Pris for reise og hotell er ca kr 1500,- per person. Spørsmål eller påmelding til lone.bak@uia.no innen 17.oktober.


Bokmessa 2008 vil inneholde
seminarer, debatter, lanseringer, presentasjoner og boksalg. Nasjonale og internasjonale forfattere vil delta. Alt dette tilrettelegges i en sosial ramme med cafeer, restauranter og andre møteplasser. Over 170 utstillere er påmeldt allerede.


onsdag 8. oktober 2008

UBA nettsider - 2008 versus 2007



Tidligere har vi sammenliknet en måned med forrige, men kanskje mer hensiktsmessig er det å sammenlikne med tilsvarende periode i fjor? Her er de 10 mest besøkte sidene av bibliotekportalen september 2008 sammenliknet med september 2007 (med %-vis endring)

1. UBA forside ( 6%)
2.
Finn fagstoff (46%)
3.
Fagsider (22%)
4.
UBA engelsk forside (75%)
5.
Databaselisten (45%)
6.
Helse og idrettsfag, fagside (38%)
7.
Sykepleie, fagside (40%)
8. Biblioteket a-å (opprettet i år)
9. Ordbøker og leksika (28%)
10. Lån og bestillinger (22%)


Noen kommentarer:
  • Finn fagstoff-kilden har gått litt tilbake, men dette kan muligens skyldes at "Fagsider"-siden har blitt tilgjengelig direkte fra forsiden med ikon (hvor bruken har økt).
  • Bruken av de engelske sidene har økt betraktelig, og det er gledelig. Vi får forresten ros fra IT for godt utbygd engelsk portal.
  • Bruken av databaselisten er nesten halvert. Dette kan kanskje forklares med at antall fagsider har økt betraktelig siden 2007 og at flere også bruker snarveiene i rullegardinet på bibliotekets forside?
Hvis du har lyst til å se nærmere på rapporten vi henter ut fra Google Analytics, skal jeg legge den ut på R:\Bib\FAG & FORMIDLING\Web

Henry.

onsdag 1. oktober 2008

Historisk googling

Leser på Eirik Newths blogg om at Googles eldste tilgjengelige søkeindeks (fra 2001), lagt ut i anledning tiårsjubileet. Nå kan man søke i Google, slik verden fortonte seg i 2001
 
z"); pageTracker._trackPageview();