tirsdag 12. mai 2009

Foredrag om maskulinitet og nynazisme

I disse dager florerer det av interresante foredrag på UiA. I dag har jeg vært på et spennede foredrag med mannsforskeren Michael Kimmel. Jeg fikk med meg forelesningen om nynazister og rasister i Sverige og USA. Et par forskjeller hadde utmerket seg i Kimmels forskning av denne gruppen. For eksempel var det ikke ideologien som drev de svenske nynazistene, men snarere et ønske om å høre til. Grunnen til at valget falt på gruppen som var nynazister kunne være at denne gruppen var skumlest, og dermed var tryggere å være med i enn å være mot, eller at den hadde de beste festene.

I tillegg var aldersforskjellen mellom dem som hørte til det svenske nynazistmiljøet og det amerikanske betydelig. Mens de amerikanske mennene var i 20-30 års-alderen, var de svenske unge gutter på vei ut av miljøet i en alder av 13-16 år.


Kvinnebevegelsen blir fremstilt som lesbiske og mandige kvinner som er ute etter å ta maskuliniteten bort fra menn.Kimmel er selv jødisk og satte opp regler sammen med sine amerikanske intervjuobjekter for å forhindre at hans egen familie skulle utsettes for fare. Selv møtte han opp en time før tiden for å kunne parkere et stykke fra møteplassen og spasere det siste stykket. Intervjuobjektene forlangte at han ikke fikk bruke båndsopptaker fordi de fryktet en ”undercover” FBI-agent. Målet med denne forskningen var å prøve å forstå disse mennene og hvorfor de befant seg i disse gruppene.


Rasistbevegelsen i USA er en motstand mot at maskuliniteten blir tatt fra hvite amerikanske menn. Deres maskulinitet trues av andre mennesker som er ”for maskuline” eller ”ikke maskuline nok”.


Kvinnebevegelsen blir fremstilt som lesbiske og mandige kvinner som er ute etter å ta maskuliniteten bort fra menn.


Det amerikanske idealet for maskulinitet er å være sterk og uavhengig. Mens kvinner feirer utdrikningslag som en fest er det en mer ”begravelsesaktig” stemning over mennenes ”siste fest”. Allikevel har forskning vist at gifte menn er lykkeligere enn de single. Samtidig som at de gifte kvinnene faktisk er mindre lykkelige enn sine single medsøstere…


¨Rasistbevegelsene i USA deler seg i to hovedgrupper. Den ene fokuserer på et tradisjonelt familieliv der kvinnen er hjemme og passer barn og lager mat. Hun skal ikke ha utdannelse eller jobb. Maten hun lager skal være tradisjonell ”hvit” (de som lurer på hva ”hvit” mat er kan finne oppskrifter på rasistorganisasjonenes nettsider). I tillegg holdes barna ofte hjemme og får undervisning der, slik at de skal slippe unna multikulturalismen på de offentlige skolene. Noen av de rasistiske miljøene argumenterer med at hvite barn har blitt en minoritet ved de moderne offentlige skolene. Dermed er disse barna utsatt for mobbing.

Ingen kommentarer:

 
z"); pageTracker._trackPageview();