Her er noen høydepunkter fra emtacl10 i Trondheim (26.-28.april 2010)
"Forskningsformidling i sosiale media" (Research disclosures in social media)
Peter Brandtzæg (forsker ved SINTEF) forklarte viktigheten av tilgang til offentlig finansert forskning. Samfunnet både vil ha og er avhengig av innsyn. Brandtzæg brukte litt tid på IDA-fossilen ved UiO som var en meget godt planlagt PR-stunt som lyktes svært godt med å få internasjonal
oppmerksomhet.
Med dette bakteppet presenterte Brandtzæg hvordan forskere kan presentere og diskutere sine resultater ved hjelp av sosiale medier. Dette mente han gav følgende 5 fordeler: Synlighet, deling, nye kontakter, diskusjon og tilbakemelding. -Sosiale medier handler ikke om enveis-kommunikasjon, men kommunikasjon. Lytte til innspill og følge andre, sa Brandtzæg.
Se Peter Brandtzægs side på
Slideshare.net hvor han legger ut foredrag han holder, laster opp forskningsartiklene sine (hvis mulig), får tilhengere og selv følger andre. Flere av hans betraktninger, gode tips og ideer, se
presentasjonen.
Fagbibliotekets rolle i dette ligger for eksempel i å informere og demonstrere disse mulighetene for forskere.
"To face or not to face"
PhD-student og bibliotekansatt
Višnja Novosel fra
Universitetet i Zagreb holdt en interessant presentasjon av hvordan alle instituttbibliotekene hadde gått sammen om en Facebook-side.
Målet var at studentene skulle følge biblioteket og ikke nødvendigvis bare omvendt. Etter et halvt år har siden 1400 tilhengere (av 50 000 heltidsstudenter). Novosel viste en del statistikk som blant annet viste ca 1500 besøk i måneden. Den største utfordringen var interaksjon, da studentene nesten uten unntak unnlot å kommentere eller legge ut meldinger på siden (angivelig fordi de synes det ville være pinlig). Neste steg var å tilgjengeliggjøre katalogen på facebooksiden. (lenke til presentasjon kommer)
"Gjør bibliotekets nettside personlig" (
Another look at personalization)
Glenn Haya og Erik Stattin fra Karolinska Institut i Sverige presenterte sin nye nettside, som er et meget spenstig prosjekt. I fokusgrupper med studenter og ansatte presenterte de to løsninger: en helt enkel side med søkefelt og lite annet og en nettside som man kunne personifisere (litt som iGoogle).
De ble overrasket da et klart flertall ønsket sistnevnte løsning. Inspirasjonen hadde de fått hos bbc.co.uk som lanserte en liknenede løsning i fjor. De har møtt mange utfordringer, men har fått til en imponerende løsning ved hjelp av Drupal og Shibboleth.
Prøv og vurder selv (men endringene kan naturlig nok ikke lagres for eksterne. Enda.) Her er også en demonstrasjon Lysbilder kommer.
hilsen Henry.
Foto: Eget bilde for en gangs skyld, kjørt gjennom lego-applikasjon på iP