fredag 30. april 2010

Bursdagsfeiring med stil

Krone må til om det skal være skikkelig bursdag. Jeg lurer på hva Anne Åse har i vente på torsdag med rundt tall og greier....

onsdag 28. april 2010

RefWorks på mobilen (Emtacl10)

RefWorks (ProQuest), en av mange tilbydere innen referansehåndtering, tilbyr nå sine abonnenter tilgang via mobil. En egen portal gjør at man får tilgang til sine eksisterende referanser med mulighet til å søke og legge til flere. Da programutviklingen begynte var iPhone enda ikke allemannseie, så de valgte (med rette) å utviklte en generell mobilplattform. Såvidt jeg kan se har ikke Endnote noe liknende per idag (eller har de det?)

Mobilportalen ble presentert på emtacl10, RefWorks har ca 1000 institusjoner i sin portefølje. Utforsk portalen: refworks.com/mobile
(jeg har brukernavn og passord fra mine glade studentdager hvis du er int.) 

Faktaark

mandag 26. april 2010

Nye teknologier i fagbibliotek (emtacl10)

Her er noen høydepunkter fra emtacl10 i Trondheim (26.-28.april 2010)

"Forskningsformidling i sosiale media" (Research disclosures in social media)
Peter Brandtzæg (forsker ved SINTEF) forklarte viktigheten av tilgang til offentlig finansert forskning. Samfunnet både vil ha og er avhengig av innsyn. Brandtzæg brukte litt tid på IDA-fossilen ved UiO som var en meget godt planlagt PR-stunt som lyktes svært godt med å få internasjonal oppmerksomhet.

Med dette bakteppet presenterte Brandtzæg hvordan forskere kan presentere og diskutere sine resultater ved hjelp av sosiale medier. Dette mente han gav følgende 5 fordeler: Synlighet, deling, nye kontakter, diskusjon og tilbakemelding. -Sosiale medier handler ikke om enveis-kommunikasjon, men kommunikasjon. Lytte til innspill og følge andre, sa Brandtzæg.

Se Peter Brandtzægs side på Slideshare.net hvor han legger ut foredrag han holder, laster opp forskningsartiklene sine (hvis mulig), får tilhengere og selv følger andre. Flere av hans betraktninger, gode tips og ideer, se presentasjonen. Fagbibliotekets rolle i dette ligger for eksempel i å informere og demonstrere disse mulighetene for forskere.

"To face or not to face"
PhD-student og bibliotekansatt Višnja Novosel fra Universitetet i Zagreb holdt en interessant presentasjon av hvordan alle instituttbibliotekene hadde gått sammen om en Facebook-side.
Målet var at studentene skulle følge biblioteket og ikke nødvendigvis bare omvendt. Etter et halvt år har siden 1400 tilhengere (av 50 000 heltidsstudenter). Novosel viste en del statistikk som blant annet viste ca 1500 besøk i måneden. Den største utfordringen var interaksjon, da studentene nesten uten unntak unnlot å kommentere eller legge ut meldinger på siden (angivelig fordi de synes det ville være pinlig). Neste steg var å tilgjengeliggjøre katalogen på facebooksiden. (lenke til presentasjon kommer)

"Gjør bibliotekets nettside personlig" (Another look at personalization)
Glenn Haya og Erik Stattin fra Karolinska Institut i Sverige presenterte sin nye nettside, som er et meget spenstig prosjekt. I fokusgrupper med studenter og ansatte presenterte de to løsninger: en helt enkel side med søkefelt og lite annet og en nettside som man kunne personifisere (litt som iGoogle). 
De ble overrasket da et klart flertall ønsket sistnevnte løsning. Inspirasjonen hadde de fått hos bbc.co.uk som lanserte en liknenede løsning i fjor. De har møtt mange utfordringer, men har fått til en imponerende løsning ved hjelp av Drupal og Shibboleth.  

Prøv og vurder selv (men endringene kan naturlig nok ikke lagres for eksterne. Enda.) Her er også en demonstrasjon Lysbilder kommer.

hilsen Henry.

Foto: Eget bilde for en gangs skyld, kjørt gjennom lego-applikasjon på iP

I begynnelsen var biblioteket...

Begynnelsen av Karl-Ove Knausgårds takketale til Sørlandets litteraturpris varmer et bibliotekarhjerte!

fredag 23. april 2010

Enda litt mer om sosiale medier

En av gruppene i årets kull av NO-120-studenter fant denne videoen på Youtube da de jobbet med informasjonskompetanse og sosiale medier.

onsdag 21. april 2010

Bedrifters syn på sosiale medier

Kulturnytt (P2) hadde et interessant innslag om bedrifters syn på sosiale medier - og at ansatte bruker dem. Det er en rapport som Post- og teletilsynet la fram i går. Media vektla forskjeller mellom landsdelene. Du kan høre innslaget her på 20.04. kl. 16.03. (Trekk "avspillingsknappen" litt over halvveis. Innslaget kommer etter Harald Eia). Sørlandssendinga hadde en kortversjon

RB

mandag 19. april 2010

Slike lånere har visst alltid eksistert..






Hvem hadde vel trodd at George Washington ikke leverte bøkene tilbake til biblioteket? I følge Dagbladet skylder han 1,8 millioner kroner til New York Society-biblioteket for to bøker han aldri leverte tilbake... Så vi som får 2. og 3. gangspurringer er visst i godt selskap...



Les hele saken her.

torsdag 15. april 2010

Nye bruksområder for kasserte bøker?

Noe å tenke på for de gjenstridige bøkene som ikke vil forsvinne fra gavetralla....

Se flere bilder her

onsdag 14. april 2010

Prosjekt for 1. år studentene på sykepleie


19. april og 3 uker framover får kanskje skranken mye spørsmål om "miljøtiltak for demente" - 1. års sykepleiestudenten skal ha prosjekt om dette - etter å hvert noen uker i praksis på sykehjem; og flere trenger kanskje hjelp til litteratursøk. I den forbindelse er det laget en fagside med lenker til forslag til søk i baser, og til nettsteder; i tillegg til en demonstrasjon av søk.

Lenke til fagsiden via uia.no > bibliotek > fagsider > sykepleie

Stunt

UiA-Kollega Birgitte Wergeland holder på med planlegging av et kurs i blogging og kildesøk, og stakk innom kontoret mitt for en liten prat! Hun filmet litt av praten vår og har lagt ut på UiAs kanal på Youtube. Det er ikke alltid så gøy å se seg selv på film, men lærerikt, dette skal bli bedre "neste gang"!! Og så er det ikke alt man får sagt som er like gjennomtenkt og mye kunne vært bedre... terningkast...hm...

mandag 12. april 2010

Farvel powerpoint?

Ved en tilfeldighet kom jeg over et PREZI, et presentasjonsverktøy som jeg tror har noe for seg.. Man kan for eksempel lempe alt man har av lysbilde-materiale (altså alt) inn på et skrivebord, og med det utgangspunktet endre stien fra gang til gang. Noe for seg? Prøv selv - klikk deg gjennom eller sett på autoplay.



fredag 9. april 2010

Om retningslinjer for sosiale medier

Paul Chaffey, leder for Abelia, en organisasjon for kunnskaps- og teknologibedrifter, blogger i dag om Retningslinjer for bruk av sosiale medier. Det er vel ikke gjennomdiskutert om UBA en gang skal ta steget ut i sosiale medier som Facebook og Twitter, men det er interessant å følge med andre som gjør det og hvilke erfaringer de gjør seg.

torsdag 8. april 2010

Torsdagsforedrag om opphavsrettslige spørsmål

Siv Holt er UBs ekspert på opphavsrettslige spørsmål med bl a sin bakgrunn fra arbeid med opphavsrettslige spørsmål i Patenstyret.

Her er mine notater fra Sivs foredrag (som jeg for ordens skyld har fått tillatelse til å legge ut).

Opphavsrett i en digital verden er et aktuelt emne for tiden. Men hva er egentlig opphavsrett og åndsverk? Nettstedet Clara.no har gode definisjoner: Opphavsrettslig materiale og vern og Åndsverk - må være skapt av personer og må ha verkshøyde.

Vernetiden er 70 år etter opphavspersonens dødsår. Ulik vernetid på ulike typer åndsverk.
Om sitatrett
Om Kopinor-avtalen

Oppgi kilde!

Opphavsrett i en digital verden
Eksempler på digitale åndsverk:
  • Datamaskinprogrammer
  • Databaser
  • Internett som bærer av åndsverk
  • Nye verk på internett
Gjenbruk av materiale hentet fra internett
To opphavsrettslige handlinger skjer når materiale hentes fra nettet.
1. Det lages ny digital kopi
2. Verket fremføres på skjerm for brukeren

Man må ta hensyn til følgende:
1. Er materialet opphavsrettslig vernet?
2. Hvilke rettigheter har opphavspersonen?
3. Hva skal materialet brukes til?
4. Sitatrett

Gøril Mauseth-dommen. Vise snutter av film, men bare det som er viktig for å få frem poenget.

Man kan legge opphavsrettslig beskyttet materiale i Fronter (men sjekke om avtaler hindrer deg i dette) - men aldri ut på nettet uten å spørre om lov. Å lenke til opphavsrettslig beskyttet materiale er lov.

Dette med opphavsrett er et aktuelt felt i vår digitale verden. Kulturminister Anniken Huitfelt har varslet en oppussing av Åndsverksloven, men det er uvisst når dette blir.

tirsdag 6. april 2010

 
z"); pageTracker._trackPageview();