onsdag 28. september 2016

fredag 23. september 2016

Forskningsrådets kildedebatt 22/9


Kildekritikk er situert kunnskap og mange studenter kjenner ikke til et ord som fagfellevurdering sa UBs Hilde Johannessen på Forskningsrådets debatt om Kildekritikk - Biblioteket har bare én time på opplæring av studenter #Kildekritikk - Hvordan kan bibliotek og fagmiljø samarbeide?

torsdag 22. september 2016

Nytt analyseverktøy for forskningsaktiviteter



Universitetet i Agder er blant de første norske utdannings-institusjoner til å ta i bruk Scival, et online verktøy for analyse og benchmarking av egne og andres forskningsaktiviteter. 
Fredag 30.september får kommer en representant fra Elsevier til UiA for å demonstrere hvordan universitetet kan benytte dette på en strategisk måte.   

Det som tidligere har vært en nesten uoverkommelig og manuell oppgave i å sammenstille og analysere forskningsaktiviteter, løses nå langt bedre og enklere med UiAs nye verktøy.


Analysene fra Scival gir oss blant annet:
  • innsikt i forskningsaktiviteter
  • benchmarking mellom institusjoner
  • eksisterende og potensielle samarbeidspartnere
  • trender innenfor fagområder
Scival blir et viktig verktøy for universitetets forskningsadministrasjon og vitenskapelig ansatte, som i større grad søker om ekstern finansiering av prosjekter. UBA er systemeier, og Jimi og Marte vil være superbrukere. Elsevier arrangerer kurs neste fredag 30.9 og det er en åpen presentasjon kl 12.15 som alle interesserte bør få med seg.

IGELU 2016 i Trondheim


460 deltakere fra 34 land var samlet til den 11. IGELU konferansen. Theo Engelman ønsket velkommen til konferansen og Frode Arntsen ønsket velkommen til Trondheim, og plutselig skulle vi reise hjem igjen!

Det ble tre dager fullpakket med ExLibris-informasjon, forelesninger og demonstrasjoner, lange lunsjpauser og hyggelig prat med kolleger. Besøk i Nidraosdomen med orgelkonsert samt fingermat og allsang i erkebispegården sto på det sosiale program mandag kveld.



UBIS/UBA holdt sammen og spiste fellesmiddag på tirsdag. Det virker som vi er kommet like langt med Alma og har de samme opplevelsene av hva det nye biblioteksystemet kan og ikke kan.
Elise(UBIS) og Anne-Åse(UBA) tok en avstikker til  NTNU musikkbiblioteket hvor vi møtte Frida og Jenny. Hyggelig med oppdatering og se den nye utlånsmaskinen (EasyLoan fra Biblioteksentralen) i aktivitet.

Små tips for en bedre hverdag
Det arbeides mot felles arbeidsflyt i Alma. Bibliotek som har litt ekstra energi og pågangsmot lager API-er som utvider rammen for hva ExLibris har i sin programpakke. ExLibris godkjenner api-ene og legger dem ut sammen med sine egne.
Eksempel:
Arbeidsflyt (work flow) kan settes opp for å gi bedre forståelse av hvilke steg en liten rutine som reparasjon av en innlevert bok kan ha i Alma. 

Ettersom vi får lagt inn frekvenstabell på tidsskriftene, kan Alma analytics hefterapport vise hefter som ikke har kommet og vi kan enkelt sende ut purringer.

Utnytting av analyseprogrammet Alma analytics og bruk av api-er ved UBA vil nok bli mer aktuelt å se på når virksomhetsområdet digitale tjenester er fulltallig.



Ny Oria i horisonten
De fleste har sikkert fått med seg at vi har en ny versjon av Primo i vente. Utallige brukerundersøkelser blant biblioteketsbrukere over hele verden, samt Ex Libris sine egne funn og analyser, ligger bak den nye versjonen. Hva kan vi vente av det nye brukergrensesnittet? 
Ny Primo - hva er på plass, hva kommer i hhv november og februar
-Et renere design som også er responsivt (nettbrett og telefon)
-Hylleplassering uten å klikke inn i fanen
-Ikonbasert undermeny
-Enklere å finne "Min konto", som også blir mer informativ
-Bedre navigering i trefflisten
-Fasettene blir tydeligere

Noen ganske få bibliotek har tatt det nye brukergrensesnittet i bruk, se f.eks. Eagle Search ved Tennessee Tech Library eller Catalyst search ved St.Olaf College, Northfield Minnesota. 
Først på nyåret kan vi ta den nye Primo-versjonen i bruk selv, iflg Bibsys.  

Veien videre med Alma
Ex Libris' representasjon under Igelu var dominerende (de fleste i dress var fra EL), og den første dagen var programmet preget av dette. De presenterte Alma Roadmap: hvor er vi, hva skjer i nær fremtid og hva arbeider vi med på sikt. Her kan du lese mer om oppdateringer som kommer innenfor de ulike områdene av Alma, noen er allerede nevnt tidligere i dette referatet (hver gang du får den litt irriterende gule meldingen etter innlogging, er det kommet en ny oppdatering. Disse kan absolutt være verdt å følge med på)
Ny app for enklere betjening av fjernlån

Ny alma-app for fjernlånsbehandling
Verden begynner kanskje å bli forsynt med apper nå, men Ex Libris har utviklet en som virker ganske lovende. Spesielt for alle som jobber med fjernlån. I stedet for å skrive ut Lending request, fikk vi demonstrert en app som lar deg hente frem bestillinger og scanne inn dokumenter når det er funnet frem på hyllen. Slik det ble demonstrert ser det ganske lovende ut. Vi får se - i november. 

Kampen om pensumlistene
Ex Libris har kastet seg inn i markedet for pensumlisteverktøy. En betaversjon av Leganto ble presentert på Igelu i fjor høst, i år fikk vi se et langt mer modent verktøy som tangerer f.eks. Talis. Her vil det nok skje noe til neste år for vår egen del, mer om det seinere. 

Enda mer kunne vært nevnt fra konferansen, men dette er nok høydepunktene. 
Igelu legger ut presentasjonene fra konferansen på sine nettsider

Anne-Åse & Henry

onsdag 21. september 2016

Fem filmer om Sucess-metoden

Fem filmer om Sucess-metoden (+ intro)

What

Where


Words

Work

Wow

Lenker:
   

torsdag 15. september 2016

Success og SoMe fra UB

Digitale ferdigheter - delprosjekt avsluttet ved UB

Prosjektet Digitale ferdigheter er eid av viserektor for undervisning, Astrid Birgitte Eggen, og ledes av Martin Gaustad, Mediesenteret. Tusen takk for at jeg fikk koordinere prosjektoppdraget Informasjonskompetanse i Digitale ferdigheter ved UB.

Status: Nå er alle filmene spilt inn med Dina og undertegnede, under kyndig ledelse av Martin Gaustad om Success-metoden/Sørkestrategier. I tillegg har jeg bidratt i Sosiale Medier-filmene i prosjektet.

Tusen takk til Roger og Dina som var med i de viktige innledende fasene med manus, møter og diskusjoner. Tusen takk til Dina for fantastisk proff innsats og god retorisk kompetanse i filmene. Og tusen takk til prosjektleder Martin Gaustad for utrolig lærerikt og hyggelig samarbeid.

Vi gleder oss til å se filmene, og tar gjerne imot en tilbakemelding ris/ros når dere får sett dem. Så kan vi gjøre det enda bedre neste gang - om mulig :)

Koordinator Birgitte

mandag 12. september 2016

Litteraturhuset 22. september

22. september arrangerer Norsk Forskningsråd (NFR) debattmøte om kildebruk i vår nye digitale tid. Deltakere er professor Anne-Britt Gran, professor, Handelshøyskolen BI , Petter Bae Brandtzæg, algoritmeforsker, SINTEF) og UiAs Hilde Drivenes Johannessen, leder av Fag&Formidling ved Universitetsbiblioteket i Agder.

Kildekritikk - Hvem skal vi tro på? Sjekker du kilden når du leser nyheter på Facebook? Ikke? Foretrekker du Wikipedia eller Store norske leksikon? Eller lar du algoritmene bestemme hva du skal lese? Vi diskuterer kildebruk og kildekritikk i en digital tid.

Arrangementsside.

torsdag 1. september 2016

Trondheim i sikte - IGeLU 2016

Trondheim og BIBSYS er vertskap for konferansen. 

5.-7. september deltar Anne-Åse og Henry på den årlige IGeLU-konferansen (The International Group of Ex Libris Users). Dette er et brukernettverk for bibliotek som har et eller flere produkter fra Ex Libris. Tematisk kan konferansen minne litt om BIBSYS' årlige brukermøte, men her kommer det deltakere fra hele verden.

Ifjor var vi en gjeng som deltok i Budapest, Ungarn. I går er det Trondheim som er vertskapsby.

Programmet favner alle Ex Libris sine produkter, og både kolleger ved andre bibliotek og Ex Libris selv vil stå for foredrag og presentasjoner. Vi håper å lære mer om bl.a. nye funksjoner og arbeidsflyter i Alma, den nye versjonen av Oria/Primo, betalingsløsninger og Leganto pensumlisteverktøy i løpet av disse tre dagene. I tillegg deltar Henry på Developers day, som fokuseres på integrasjon med eksterne systemer.

 
z"); pageTracker._trackPageview();