fredag 27. juni 2008

10 dager ved Mzumbe University

Hei:

Nå er jeg på Zanzibar etter 10 travle dager ved Mzumbe University. Arbeidet har gått etter måten bra. Meget treg Internett-samband har gjort det umulig å blogge underveis. Til høyre er det bilde av den nye UB bygningen ved Mzumbe. Som dere kan se en det et ganske imponerende byggverk. Arealet er en kraftig økning og standardhevning i forhold til tidligere. Studentene ser ut til trives meget bra og lokalene er fylle fra morgen til sen kveld (22:30). Innholdet er det noe verre med. Til tross for en viss økning i innkjøpet av bøker er det fortsatt en stor del rask. Bøker fra kolonitida som er mugne og støvete dominerer i mange grupper sammen med sære gaver som biografien til Kim Il Sung i 5 eksemplarer. Siden det ikke er noe særlig å gjøre kveldstid ved Mzumbe har jeg likevel kost meg med en del 50-talls litteratur fra Africa selv om bøkene er heller udelikate.

Jeg begynte arbeidet med å oppgradere MikroMarc med nye lisenser til 2011 (gratis fra Biblioteksentralen som har vist en positiv holdning til MikroMarc i Africa). Selv om det ikke går så veldig raskt har de likevel lagt inn en god del i MikroMarc ca 5500 titler og 10000 eksemplarer. Egentlig var jeg gledelig overrasket, men de burde opplagt ha kunnet registrere hele samlingen som er verdt å ta vare . De lager fortsatt kort til kortkatalogen ( i opp til 10 eksemplarer) noe som antakeligvis er lurt. De har fortsatt med å skrivene kortene manuelt og gjerne før registrering i MikroMarc ! Tidlegere har jeg vist dem hvordan de kan vakre katalogkort ut av MM2 men det hadde visst gått i glemmeboken. Vi tok en ny runde med dette med klart skrevne prosedyrer for hvordan det skal gjøres.

Mye av tida denne gangen gikk med til opplæring i bruk av MikroMarc både systemadminstrasjon og katalogisering. Det er kommet til en del nye tilsatte som trengte grunnleggende opplæring i katalogisering av bøker og tidsskrifter. Det har sviktet en del når det gjelder backup og andre administrative oppgaver så jeg tok dette meget grundig med et par ansatte. MM Websøk virker flott på det lokale nett men er fortsatt ikke tilgjengelig utenfra, siden Mzumbe University nå har fått avleggere i Dar Es Salaam og Mbeya burde dette ordnes snarest, det er noen tekniske problemer som må ordnes av Internettleverandøren. Også når det gjelder dette er det et problem med den dårlige kapasiteten på nettet eksternt.


To dager gikk med til kurs når det gjelder faglig informasjon Internett med vekt paa Google Scholar og Open Access samt bruk av Zotero til referanser i faglige arbeider. Ca. 70 studenter og noen faglige ansatte deltok. Det gikk ganske bra, men det meget trege Internett gjorde at det ikke var mulig med oppgaver for deltakerene. Jeg måtte laste ned skjermbilder kvelden før for å ha noen å vise fram. Hele universitetet deler en Internettlinje med kapasitet på 256K, noe som er under en tidel av hva som er vanlig for bredbånd hos private hjemme i Norge. De sier seg selv at dette gir meget store problemer i forhold til studier og forskning ved MU. I forhold til biblioteket er det et kritisk problem som gjør at de ikke kan nyttegjøre seg all den gratis informasjonen som finnes på Internet og ikke minst i forhold til de gunstige avtalene som finnes for bibliotek i U-land.Jeg var hjemme hos bibliotekdirektør Matilda Kuzilwa til en hyggelig middag en kveld. Jeg ble også invitert hjem til Musabilla som en del kjenner som langtidsstudent hos oss ved UiA. Både han og kona har vært så heldig å doktorgradsstipend i Nederland. De er nå hjemme i Tanzania for å samle inn data til deres prosjekter.Jeg er nå på Zanzibar først en natt ved det ærverdige Tembo House Hotel og så tre netter ved østkysten. Jeg ser fram til noen late dager med sol, bading og god mat (meget traurig i Mzumbe) på Zanzibar. Jeg er på plass ved UiA torsdag den 3. juli.

Beste hilsen
Arthur

PS:

Jeg er nå på plass i Kristiansand. Oppholdet på Zanzibar var en flott liten ferie, se bildene nedenfor. Jeg har også lagt til noen bilder fra Mzumbe ovenfor
1 kommentar:

Anonym sa...

Hei Arthur og takk for fyldig og interessant informasjon fra deg. Du ser ut til å ha nok å jobbe med - godt at du har noen late dager før hjemkost.

 
z"); pageTracker._trackPageview();